Soms lijkt het onmogelijk om positief te zijn en nemen negatieve gedachten een loopje met je. Een positieve mindset vereist bewustwording en enige oefening, het gaat namelijk niet vanzelf. Helaas. Zelfs wanneer je in balans bent, ben je geneigd om 3x eerder negatief dan positief te denken. Bij stress is dit nog eens 20x erger! Hoe kan dit en wat kun je eraan doen als je wilt werken aan een positieve mindset en meer positiviteit in je leven?

___

Diep in de hersenen, zit het oudste brein; ons reptielenbrein of oerbrein. De functie van dit oerbrein is puur gericht op overleven en voortplanten. Dit is dan ook het deel in je hersenen dat reageert zodra er een gevaar dreigt. Het systeem springt dan over in de overlevingsstand en gaat over tot één van de drie reacties: vechten, vluchten of bevriezen.

ººNegatieve gedachten zijn een oeroud overlevingsmechanisme, daardoor ben je eerder geneigd om negatief te denken dan positief.ºº

Deze reacties beginnen met angst en stress, het lichaam wordt klaargetoomd door adrenaline en coritsol (stresshormonen) te produceren, de bloeddruk stijgt, het hart gaat sneller kloppen, de spierspanning verhoogt, zintuigen worden scherper, én, de pijngevoeligheid wordt groter. Het lichaam wordt op scherp gezet om in actie te komen om het “probleem” op te lossen: vechten óf vluchten.

 

Waar richt je je focus op

Je focus is op dat wat voor jou bedreigend is, dat is een overlevingsmechanisme. Als je vanaf de overleefstand, waar de meeste mensen in leven, naar je verleden kijkt, dan zie je alleen maar gevaar en ben je geneigd om negatief te denken. Je focust je op alles wat er niet goed is gegaan. Terwijl wanneer je in de leef-stand naar je verleden kijkt, dan ga je je verleden zien zoals het werkelijk was en dat werkt super helend.

Dit oerbrein werkt nauw samen met het emotionele brein, zodat je gevaarlijke situaties onthoudt en deze de volgende keer eerder kan herkennen en daardoor beter kan reageren. Super effectief als er écht gevaar dreigt.

ººVanuit ons biologische systeem is het zo geregeld, dat wanneer je in balans bent je 3x eerder negatief dan positief reageert. Wanneer je stress ervaart is dit wel 20x meer!ºº

Negatieve gedachten en gevaar

Negatieve gedachten worden geassocieerd met gevaar. Negatieve gedachte ontstaan vanuit overtuigingen die je je gedurende je leven eigen hebt gemaakt. Dit gebeurt voornamelijk onbewust in de eerste 7 jaar van je leven. Deze overtuigingen zijn gebaseerd op overleven, het vermijden van pijn of dit nu lichamelijke of emotionele pijn is maakt geen verschil.

Vanuit ons biologische systeem is het biochemisch zo geregeld, dat wanneer je in balans bent je 3x eerder negatief dan positief reageert. Wanneer je stress ervaart en dit oerbrein wordt geactiveerd is dit tot wel 20x meer! Kan je je voorstellen dat het een potje lastig kan zijn om positief te zijn als je veel stress ervaart. Doordat iedereen wel enige vorm van stress ervaart kunnen we zo lekker blijven hangen in klaagzangen.

Als je in balans al geneigd bent 3x eerder negatief dan positief te reageren, is dit met onze chronische levels van stress een nog grotere uitdaging. Bewustwording van stress en negatieve denkpatronen zijn dan nóg belangrijker als je daar wat aan wilt veranderen.

 

Positief denken verandert je leven!

Ben je niet gelukkig? Niet tevreden met je leven? Herken je bij jezelf een negatief gedachtenpatroon? Dan is het tijd om het eens over een andere boeg te gooien. Zoals je tot nu toe je leven hebt geleid heeft je niet gebracht wat je wilde. Je zult verstelt staan wat de kracht van jouw gedachten is. Bewustwording van jouw negatieve gedachtenpatroon en deze omdenken naar een positieve zal je dromen doen laten uitkomen. Ben jij daar klaar voor? Om te beginnen is het belangrijk dat je meer ontspanning toelaat in je leven, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, maak je het jezelf daar een stuk makkelijker mee om positiever te denken.

 

Wat moet je doen?

Als je positieve veranderingen wilt in je leven, dan is het dus heel belangrijk om te werken aan stressreductie. Hoe je effectief kunt werken aan stressreductie lees je uitgebreid in de blogs van Bold&Light.

Liefs,
Jennet

error: Content is protected !!

WIL JIJ OOK RIJKDOM EN GEZONDHEID?

Bedankt voor je aanmelding. Ik beloof dat ik je niet zal SPAMMEN.