leestijd 5 minuten/

Hooggevoelig (HSP) of overgevoelig. Een gevaarlijke woordspeling, maar wist je dat langdurig te veel stress kenmerken van hooggevoeligheid heeft? Een gevoelig onderwerp, maar begrijp me niet verkeerd. Als HSP-er bent of denkt te zijn, dan is hoe je je voelt, ís zoals jij je voelt. Ik wil hiermee niet jouw gevoel onderuit halen. Een hoge gevoeligheid is een mooie eigenschap, maar niet altijd een leuke eigenschap, omdat het veel van je vraagt. Heb je er last van en zou je er minder last van willen hebben, lees dan even verder.

___

GEVOELIG

Gevoelige mensen zijn gevoeliger voor stress en daardoor ook gevoeliger voor een tekort aan vitaminen en mineralen. Met name vrouwens zijn gevoeliger voor stress. Bij vrouwen wordt ook vaak een “foutje” in de genen in de vorm van COMT-gen deffect gevonden. Dit houdt in dat je lichaam moeite heeft om stress af te breken en het hierdoor langer in het lichaam blijft, waardoor je langer last hebt van stress, je lichaam daardoor ook scherper staat afgesteld en eerder reageert op stressvolle situaties. Herken je dat? Hoe kom je hier achter? Alleen een DNA-test kan je hier inzicht in geven.

Ik heb zo’n DNA-test gedaan en het geeft je heel veel inzicht in hoe je lichaam genetisch werkt en waar je rekening mee kunt houden om het lekker smooth te laten lopen.

Tekort aan vitaminen en mineralen

Een tekort aan vitaminen en mineralen heeft veel overlapping met de eigenschappen van een hoog sensitief persoon (HSP). Ben je HSP-er, dan blijf je HSP-er. Heb jij een langdurig stressvolle periode gehad in jeleven en als je terugdenkt ben je sindsdien gevoeliger, dan kan het heel goed zijn dat je een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen hebt, dan is er dus wat de doen aan die gevoeligheid. Stress rooft alle essentiële voedingstoffen weg en door de ontstane tekorten ben je dus gevoeliger. Als je wilt kan je daar dus wat aan doen.

DE BALANS OPMAKEN

Ik kwam tot dit inzicht toen ik in de auto zat en besefte dat ik niet meer last had van het felle licht. Waar ik voorheen met mijn ogen begon te knijpen, had ik nu een open blik. Uiteraard herken ik de symptomen van vitamine en mineralen tekorten wel, maar dit verbindende kwartje was nog niet eerder gevallen.

 

ººWanneer jij klachten ervaart weet jij dat je lichaam ergens bezig is een groter probleem op te lossen en jou een seintje geeft en tegen je praat in de vorm van een klacht.ºº

 

Als yogadocent kwam ik veel in aanraking met mensen die overprikkeld waren en op zoek zijn naar rust. Rust in hun lijf en rust in hun hoofd. Ik luisterde naar de verhalen en kwam eigenlijk vaak tot dezelfde conclusie: een disbalans in de vitaminen- en mineralen- en vetzurenhuishouding en daarmee ook de hormoonhuishouding. Tekorten en disbalans zorgt voor tal van uiteenlopende vervelende klachten. Bedenk dat wanneer je lichaam en geest perfect in balans zijn, je geen klachten hebt en er geen ziekte is.

EIGEN ERVARING

Tijdens mijn eerste zwangerschap 13 jaar geleden slikte in niet de juiste vorm van vitaminen, die mijn lichaam goed kon opnemen. Ik gaf nog eens 1,5 jaar borstvoeding, zonder extra ondersteuning van kwaltitatief goede vitaminen, mineralen en vetzuren en had ook nog eens de nodige stress. Een zwangerschap en borstvoeding komen beide uit je reservepotje van energie en als dat er niet is, omdat je te veel stress hebt gehad, dan wordt het van kwader nog erger.

Toen ik uiteindelijk, onvermijdelijk, een burn-out kreeg vertelde niemand me hoe belangrijk het is om goed in je vitaminen-, mineralen -en essentiële vetzurenbalans zitten. Dat een burn-out/stress een vitamine- en mineralentekort tot gevolg heeft, evenals een hormonaal disbalans en dat een tekort en vitaminen en mineralen je ook gevoeliger maakt voor een burn-out/stress.

Er was niemand die me dat vertelde en nog steeds wordt hier weinig mee gedaan. Toen ik voor de tweede keer zwanger wilde worden en het lukte niet, begon mijn zoektocht naar het in balans brengen van mijn lichaam en geest, door te werken aan stress reductie op alle niveaus en het oplossen van tekorten, zodat mijn lichaam weer sterk en gezond en klachtenvrij zou zijn. Zo merkte ik dat mijn lichaam steeds meer in balans kwam en vervelende klachten tot het verleden behoorden. Ik ben nog steeds HSP’er, maar het komt allemaal minder hard binnen en daardoor is mijn leven toch wel een stuk lichter en leuker.

WAT KUN JE DOEN?

Helaas kun je een vitaminetekort niet oplossen door alleen gezond te eten. Door de verandering van de voedingsindustrie is voeding tegenwoordig armer aan voedingstoffen, helaas ook (vers) groente en fruit. Dus als je gezond eet, kan je nog steeds een tekort hebben. Gezond, vers en biologisch (dynamisch) eten is natuurlijk wel de basis! Daarnaast bepalen verstoringen in je lichaam of jij vitaminen en mineralen goed opneemt en ze ook daadwerkelijk in je cellen terecht komen. Een optimale darmfunctie en spijsvertering zijn essentieel voor de opname van voedingsstoffen. Uiteindelijk ben je niet wat je eet, maar wat je verteert en opneemt.

ººEen optimale darmfunctie en spijsvertering zijn essentieel voor de opname van voedingsstoffen. Uiteindelijk ben je niet wat je eet, maar wat je verteert en opneemt.ºº

Het is nu niet de bedoeling om allemaal vitaminen te gaan aanschaffen, omdat je denkt dat dat nodig is. Het is namelijk heel belangrijk te kijken naar de omzetting van vitaminen en de combinatie van vitaminen, omdat vitaminen in synergie werken en daarmee elkaars werking ondersteunen. Sommige vitaminen hebben een contra-indicatie met medicijnen en het is dus belangrijk om vitaminen met zorg te gebruiken. Verkeerd gebruik van vitaminen kan ook in je nadeel zijn.

EN NU?

Concreet voor jou. Jij voelt je niet helemaal top en zou daar wel meer inzicht in willen krijgen, omdat je graag lekkerder in je vel zou willen komen te zitten, maar ook lekkerder in je hoofd. Rust in je lijf en je hoofd. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Klachten die jij al voor lief hebt genomen en waarbij je bij je huisarts of specialisten in het ziekenhuis geen gehoor krijgt.

Dit geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Hoe gezond eet jouw kind? Weet je zeker dat het alle essentiële bouwstoffen binnenkrijgt om te kunnen groeien en ontwikkelen? Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant (spieren, botten, organen, hersenen)?

Als holistic health coach en orthomoleculair therapeut, kijk ik naar het grote geheel en werk ik met diverse tools aan het oplossen van stress. Wanneer jij weer in balans bent is je leven een stuk lichter en leuker!

Herken je je in bovenstaande tekst, dan kun je via ondertaande button contact met mijn opnemen om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Liefs,
Jennet

error: Content is protected !!

WIL JIJ OOK RIJKDOM EN GEZONDHEID?

Bedankt voor je aanmelding. Ik beloof dat ik je niet zal SPAMMEN.